RSS

6 metode de combatere a stereotipurilor de catre candidatii din categoria de varsta 40+

07 Apr

102053989-162759311.530x298

In ciuda legislatiei care interzice discriminarea pe criterii de varsta, aceasta problema exista si reprezinta un factor comun ce influenteaza deciziile de angajare. Acest lucru este valabil mai ales pentru candidatii din categoria 40+ care trebuie sa combata un numar de stereotipuri negative, un exemplu fiind acela ca “sunt mai putin energici, entuziasti si creativi”. Managerii ce activeaza in domeniul Resurse Umane, au confirmat ca de multe ori organizatiile isi manifesta preferinta de a angaja candidati mai tineri.

Ce ar trebui sa faca un candidat mai in varsta pentru a face fata acestei situatii?
Anul trecut, BBC a publicat un articol informativ cu sugestii practice de cautare de locuri de munca pentru solicitantii din categoria de varsta 40+.

1. Cunoaste stereotipul si confrunta-te cu acesta.

Exista stereotipuri pentru angajatii de toate varstele.

In general, angajatii tineri sunt considerati:
• mai capabili si mai sanatosi din punct de vedere fizic
• mai usor de supravegheat
• asteptarile salariale mai mici
• dispusi sa foloseasca noua tehnologie
• creativi
• energici

In timp ce angajatii mai in varsta sunt considerati:
• experimentati
• ca fiind oameni de incredere
• stabili
• loiali
• cu o buna experienta practica

Ai putea crede ca cea mai buna strategie este aceea de a accentua calitatile pozitive asociate cu grupul de varsta de care apartii. Potrivit expertilor citati in articolul BBC, este cea mai nepotrivita strategie posibila. Potentialii angajatori pot presupune deja ca veti fi loiali si ca va doriti sa ramaneti in organizatie pe termen lung, etc. Ce angajatorii nu stiu (daca nu le spui), este ca esti creativ, energic, confortabil cu noua tehnologie, etc. Aceste calitati specifice tinerilor sunt exact tipurile de lucruri ce ar trebui subliniate.

2. Nu te transforma intr-un stereotip.

Fie ca in momentul de fata esti angajat sau nu, incearca sa ramai la curent cu tendintele importante. Tehnologia a devenit un element nelipsit in aproape toate industriile. Daca exista ceva cu care nu esti la curent, atunci fa tot posibilul sa fii la curent – chiar daca asta ar insemna ca vei cere informatii de la copii tai.

3. Incearca ceva nou.

Nu este obligatoriu sa ramai in aceeasi industrie/domeniu din care tocmai ai plecat. Desi este adevarat ca relatiile si experienta ta sunt foarte potrivite pentru aceasta industrie, daca in cazul in care industria in care ai activat incepe sa se restranga, atunci esti obligat sa cauti altceva. Avantajul este ca ai aptitudini care sunt transferabile si in alte domenii, care acum se dezvolta si pentru care se fac angajari.

4. Acorda-ti atentie.

In timp ce vei te vei concentra pe identificarea unui nou loc de munca, este important sa acorzi o atentie deosebita si propriei tale persoane. Cu siguranta iti doresti ca cei din jur sa te considere “sanatos, motivat si increzator” si cel mai bun mod prin care poti sa ii convingi este acela de a fi chiar „sanatos, motivat si increzator”. Ar trebui sa te preocupe stilul de viata, sa mananci sanatos, sa faci exercitii si sa pastrezi legatura cu prietenii si cunoscutii. Acum este momentul sa relationezi, chiar mai mult decat atunci cand erai angajat. (LifeTwo recomanda cartea “Never Eat Alone (Nu manca niciodata singur)” pentru sfaturile minunate despre relationare ).

5. Aparentele conteaza.

Aparentele conteaza cu adevarat si mai cu seama atunci cand vorbim despre interviuri. Candidatii „mai putin tineri”, se vor confrunta din nou cu stereotipul de a fi o persoana “mai in varsta”. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa te imbraci ca un tanar dar inseamna ca trebuie sa acorzi mai multa atentie tinutei incercand sa te pastrezi in “trend”. Articolul publicat de BBC subliniaza, de asemenea, importanta de a nu deveni reticent daca esti intervievat de o persoana mai tanara si deasemenea importanta de a te asigura ca intervievatorul ramane cu impresia ca iti este usor sa lucrezi cu persoane de toate varstele.

6. Nu te lasa invins.

Sa nu faci nici o greseala atunci cand te afli in procesul de cautare a unui loc de munca fiindca (indiferent de varsta ta), obtinerea unui loc de munca este un proces destul de dificil ce implica multa atentie. Asigura-te ca depui tot efortul intelegand ca este un joc cu cifre. Cu cat ai trimis mai multe CV-uri catre persoane calificate cu atat mai multe interviuri au loc si in mod evident creste si probabilitatea de a primi un loc de munca.

– Articol tradus de Monica Rosu. Sursa: http://internsover40.blogspot.ro/

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on April 7, 2015 in Efectul de Brand

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: