RSS

De unde sa stiu ce salariu sa cer ?

04 Jul

Legatura puternica ce exista intre “brandul personal” si “cariera profesionala” a inspirat seminarul gratuit: “Brandul personal, ma urca sau ma coboara?”, pe care Asociatia Vivid Romania l-a organizat in data de 1 Iulie 2015 la Cafeneaua La Boheme”.

Printre multe alte subiecte, s-a ajuns inevitabil si la discutia despre “modalitati prin care sa asiguram o crestere a sanselor de reusita la un interviu pentru un loc de munca”.
Ne-am gandit sa oferim aici cateva resurse care sa ajute in identificarea raspunsul potrivit pentru una dintre intrebarile cele mai spinoase. Ne referim la intrebarea /modul in care putem raspunde intrebarii adresate de recrutor: “La ce salariu v-ati gandit?”, astfel incat raspunsul sa nu devina o piedica in drumul catre jobul dorit.

Considerand ca aceasta intrebare framanta deopotriva:

• tinerii absolventi (care nu au experienta unui loc de munca, deci nu au cum sa raspunda unei astfel de intrebari decat daca cerceteaza putin piata inainte de a aplica),
cat si
• persoanele din categoria “40+” (care se pot afla din nou intr-un proces de identificare a unui loc de munca si care, in conditiile in care au lucrat mai multi ani la intr-o singura organizatie, nu mai sunt “la zi” cu noutatile ce tin de salarizare),

ne-am gandit sa punem la dispozitia tuturor cateva resurse utile:

1. Folosirea unui Calculator de salarii – MyJob
Functie de orasul in care locuiesti si experienta acumulata, poti obtine urmatoarele informatii:
• Care este nivelul salariului tau raportat la salariile practicate in piata muncii?
• Cate persoane castiga mai mult si cate mai putin/la fel ca tine?
• Cu cat sunt platite alte posturi? (in cazul in care doresti sa iti schimbi domeniul de activitate)

Atentie: pentru utilizarea calculatorului va trebui sa te inregistrezi!
Exemplu: Pentru postul “Operator Dispecerat” – in Bucuresti, cu o experienta de 1-2 ani, ai in momentul de fata salariul de 400 E. In grafic poti observa numarul de persoane care obtin salarii similare/mai mari decat tine, astfel incat iti poti forma o idee despre modul cum angajatorii evalueaza acest post.

Image11

Nu te opri aici insa, cauta sa afli si ce anume se cere in general/particular pentru o astfel de pozitie, apoi verifica daca tu indeplinesti criteriile de selectie!
Gandeste-te apoi: ce ai mai putea sa faci pentru a-ti creste sansele de a obtine acest post (ex.: autoanaliza, cursuri, internhip, voluntariat, etc.)?

 
2. Folosirea informatiilor provenite din retele profesionale (ex. LinkedIn)
O alta modalitate de a raspunde acestei intrebari, este sa gasesti pe cineva (un prieten/cunostinta din LinkedIn care lucreaza in organizatia din care iti doresti sa faci parte) care iti poate raspunde (fie si estimativ), care este grila de salarizare pentru postul pe care-l vizezi.

 
3. Folosirea de informatii provenite din forumuri/site-uri cu intrebari si raspunsuri, etc
Exista posibilitatea de a identifica opinii (de multe ori probabil nemultumiri) cu privire la salariile din cadrul organizatiei in care doresti sa te angajezi cautand pe diverse forumuri, acolo unde persoane care sunt/au fost angajate in acea organizatie considera ca se pot exprima liber (inregistrarea se face cu nume fictive).
Atentie: Aceste discutii nu reprezinta o sursa 100% de incredere. Folosite insa cu discernamant, toate informatiile te pot ajuta sa-ti formezi o imagine de ansamblu.
Iata un astfel de model mai jos:

Image51

 

4. Calculator de salariu si taxe/impozite obligatorii aferente
Calculul pe care il face angajatorul cand discuta despre un salariu (net si brut, impozite, taxe): http://www.calculatorsalariu.ro/ . Folosind acest instrument iti va fi mai usor sa intelegi ce inseamna pentru angajator, salariul solicitat de tine.

Image71

Imediat ce ti-ai format o idee despre salariul pe care ai putea sa il soliciti angajatorului, interviul va decurge ceva mai usor, pentru ca vei avea … “o necunoscuta” mai putin!
Atentie insa: pentru un interviu cu finalizarea asteptata de tine, nu e suficient insa sa te pregatesti doar pentru aceasta intrebare (de fapt ea ar trebui sa apara dupa multe alte aspecte de care te vei fi ingrijit)!
Deosebit de important este sa cunosti date cat mai amanuntite despre organizatia la care aplici, dar si sa te cunosti cat mai bine pe tine insuti!
Sa iti cunosti in primul rand tu foarte bine: competentele, valorile, valoarea, altfel va fi destul de greu sa convingi pe altcineva (recrutorul), cine esti si ce poti sa faci daca vei fi angajat!

Asociatia VIVID ROMANIA va este in continuare alaturi. Te invitam sa afli cat mai multe despre evenimentele gratuite sustinute de Asociatia Vivid Romania, aici.

Urmatoarea noastra intalnire GRATUITA va avea loc in Bucuresti, tot la Cafeneaua La Boheme , miercuri 29.07.2015, in intervalul: 10:30-12:30.
Tema pe care o vom aborda de aceasta data este: “CV-ul, cheia Franceza a cautatorului de loc de munca!”
Pentru inscrieri te rugam sa ne contactezi prin email: office@vividromania.ro sau telefon: 0743675335. Numarul de telefon si e-mailul tau ne sunt necesare pentru corespondenta.
Pentru a reusi sa raspundem cat mai bine nevoilor tale, iti adresam rugamintea de a completa un chestionar care nu dureaza mai mult de 1 minut.

Te asteptam cu drag,

Click aici pentru informatii eveniment.

Angela Sabaru  si  Monica Rosu

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on July 4, 2015 in Efectul de Brand

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: