RSS

Este sau nu tatuajul o bariera in cariera?

26 Nov

Iata un subiect despre care nu s-a vorbit prea des, dar care creste in intensitate odata cu influentele altor culturi. Provocarea a venit cand am citit un articol exceptional scris de Cornel Balan pe pagina sa de blog. Este vorba despre o situatie pe care unii o vad ca pe o “problema de brand” in timp ce altii o vad ca pe un “brand” si despre efectul acestui brand in procesul de obtinere a unui loc de munca.

Asadar: Este sau nu tatuajul o bariera in cariera?
Raspunsul este simplu: DEPINDE
Despre ce vorbim?? Despre o persoana aglomerata de tatuaje sau despre un tatuaj mic??

toumaniantz_233_349_90   tatoo
Sa incepem cu inceputul. De ce au aparut tatuajele si ce rol au?

Tatuajele au aparut ca rezultat al:
Efectelor multiculturale si Dorintei de apartenenta. Cu tatuajele se intampla cum s-a intamplat si cu Halloween. Dupa ce noi romanii, am auzit despre Halloween, am inchiriat rapid aceasta manifestare. Dar am inchiriat doar o forma “basic” a acesteia si asta nu pentru ca nu am fi dorit sa o luam cu totul si sa o integram in cultura noastra dar pentru ca nu toata societatea romaneasca rezoneaza cu asa ceva. Chiar daca s-au pregatit unii cu costume fel de fel, nu s-au gasit cei care sa lase un bostan aprins in geam, care sa le deschida usa si sa ii primeasca cu dulciuri. Nici nu se va intampla asa ceva, astfel incat Halloween in Romania este o jumatate de manifestare si nici aceasta jumatate nu este inteleasa bine. Ne-am dorit insa “sa fim si noi ca ei”.
Dorintei de Exprimare a sentimentelor. Tatuajele, spun psihologii, intaresc ideea de unicitate a celui care il poarta si ii cresc increderea in sine. Reprezinta o durere(experienta) descatusata. De aici se concluzioneaza ca cei care isi fac tatuaje au avut o problema si ca urmare a acesteia a scazut increderea in sine. Probabil au simtit mai puternic, sau prea puternic, experientele prin care au trecut si pentru a depasi momentul, au decis sa isi faca un tatuaj prin care sa isi exprime iubirea, ura, durerea, etc. Tatuajul este astfel o manifestare a unui dezechilibru emotional.
Dorintei de a fi in pas cu moda dar diferit de ceilalti. Acum din ce in ce mai multe persoane au cate un tatuaj. Aceste obiceiuri au inceput sa creasca in intensitate in special de cand romanii au avut posibilitatea sa calatoreasca in afara Romaniei (dupa 1989) si sa vada ce se intampla in jurul lor, sa priveasca atent culturile altor tari si sa ia de acolo “ceva care sa le sada bine”. Toti facem asta doar ca fiecare e liber sa ia ce vrea. Unii invata ceva folositor pentru a putea darui/reda la randul lor, altii se gandesc sa ia orice, dar ciudat sa fie, ca sa se poata evidentia mai usor si un exemplu (altul decat tatuajele) ar fi persoanele care in 2-3 luni de stat in afara tarii nu mai stiu sa vorbeasca bine romaneste pentru ca ii incurca accentul tarii respective. Din acest motiv cred ca tatuajul a devenit o arta, o moda dar in acelasi timp poate reprezenta o frustrare, o teama, o lipsa a increderii in sine a celui care il poarta, sau ambele.

Recrutarea persoanelor cu tatuaje. Cu privire strict la procesul de recrutare/selectie, depinde de jobul pentru care aplici si de gradul de expunere al tatuajelor pe timpul interviului.

• Daca ai un tatuaj mic si acesta este acoperit elimini din start orice fel de interpretare.

index
• Daca aplici pentru un job care implica activitati direct adresate clientilor si tatuajul este la vedere, este dificil de crezut ca vei primi postul daca clientii nu sunt persoane care fac parte din acest grup. Vorba aceea…o imagine face cat o mie de cuvinte. Doar ca nu stii cum este interpretata acea imagine de cel din fata ta si cum se preteaza ea culturii organizationale. Poate fi interpretata in doua feluri:

iStock_000017321381Small  tattooed-doctor
In prima situatie raspunsul ar fi Nu, iar in a adoua situatie raspunsul ar putea fi DA (in situatia in care la interviu te prezinti imbracat adecvat si tatuajul este acoperit)

• Daca angajatii din organizatie au si ei tatuaje atunci sigur ca este locul potrivit in care sa incerci. Poate si recrutorul are un tatuaj. Nu ar trebui sa nemultumeasca pe nimeni ca se ingusteaza nisa angajatorilor. In definitiv tu ai ales acest grup iar cei care iti analizeaza brandul sunt cei din jurul tau. Vei fi placut, apreciat, inteles, de cei care iti sunt asemenea. Cu ceilalti este o loterie. Dar o loterie este pentru absolut orice persoana care se prezinta la un interviu. Nimeni nu stie sigur ca va primi postul.

images
Este de retinut insa, ca fiecare are o sansa numai daca incearca! Daca nu reuseste, atunci probabil ca a sosit timpul sa schimbe ceva si de preferinta (in acord cu tema in discutie), sa schimbe ceva la sine fiindca este mult mai simplu decat sa incerci sa ii schimbi pe altii. Situatia ar putea fi mult imbunatatita daca aplicantul are capacitatea de a dovedi abilitatile si competentele sale si utilitatea sa in cadrul companiei. (Poti avea un tatuaj dar sa fii un om perfect sanatos, respectabil, cu experienta si dorinta continua de dezvoltare, un om in plina ascensiune ale carui rezultate sunt reale si remarcabile)

Posibilitatea de a alege ne apartine!
Atunci cand ne dorim sa implementam din cultura altor tari in tara noastra este important sa ne gandim si la repercursiuni. Fiecare este liber sa aleaga dar este important sa se retina ca nu intotdeauna ceea ce crede despre sine, este si parerea celor din jur. Persoanele cu tatuaj pot fi apreciate de ceilalti sau nu. Interesant este insa ca unui recrutor ii poti fi pur si simplu antipatic si fara sa ai un tatuaj te trezesti respins. Sansele sunt sanse si merita sa le incercam!

Pentru ca sansele sa se transforme in realitate fiecare dintre noi va lucra continuu la dezvoltarea sa personala, profesionala,  la crearea unui BRAND. Altfel, incercarile sunt in zadar.

Recomand un articol scris de Lectorul Univ. Dr. Psihoterapeut si Psiholog Clinician Sorin Nica care raspunde urmatoarei intrebari: Cine, când şi din ce cauză alege să îşi facă un tatuaj?

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on November 26, 2015 in Efectul de Brand

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: